Jeśli masz żylaki, pamiętaj o tym, że również przy tej dolegliwości bardzo istotne jest właściwe żywienie. Jaka dieta na żylaki będzie najlepsza?
Wzmacniaj ściany żył
Podstawowym celem dietetycznym przy żylakach jest wzmacnianie ścian osłabionych żył. W tym celu zaleca się wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminę C, E oraz PP, a także w rutynę, flawonoidy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Bardzo ważne są warzywa i owoce, w tym owoce cytrusowe, czarna porzeczka, borówki, wiśnie, ciemne winogrona, papryka czy kapusta. Warto także wybierać dobrej jakości ryby, oleje roślinne, nabiał, jajka, chude mięsa.
Zapobiegaj zaparciom
Dobra dieta na żylaki powinna także zapobiegać zaparciom, które zwiększają ciśnienie w żyłach i sprzyjają powstawaniu żylaków.
Zaparciom przeciwdziałają produkty bogate w błonnik, na przykład pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, jogurty.
Zrzuć nadmiar kilogramów
Nadwaga i otyłość to jeden z czynników sprzyjających powstawaniu żylaków, dlatego osoby, które mają nadmierną wagę, powinny pamiętać o tym, aby ją zredukować.
Najprostszym sposobem na zrzucenie kilogramów jest zmiana nawyków żywieniowych oraz zredukowanie dziennej ilości kalorii. Nie można zapominać także o ruchu.